-->

Merhaba, adım Arda Samet. Oyun,yazılım,blogger meraklısı 16 yaşında bir gencim.

Counter-Strike Nedir ? Nasıl Oynanır ? Sistem Gereksinimleri Nelerdir ?


GENEL

Counter-Strike (TürkçeKarşı Taarruz), Minh Lee ve Jess Cliffe tarafından yaratılmış Half-Life adlı oyunun eklentisi olup daha sonra Valve Corporation tarafından isim hakları satın alınarak geliştirilmeye devam edilmiş bir taktiksel FPS aksiyon oyunudur. Kısaca CS ya da Counter olarak da adlandırılır. Counter-Strike: Condition ZeroCounter-Strike: Source ve Counter-Strike: Anthology olarak üç ayrı oyun hâlinde piyasaya sürüldü. Counter-Strike: Global Offensive adlı yeni oyun 2012 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülmüştür.


Counter-Strike
Yayımcı(lar)Valve Corporation
Dağıtıcı(lar)Sierra
Yapımcı(lar)Minh Lee, Jess Cliffe
Oyun motoruGoldSrc, Source
Platform(lar)Microsoft WindowsXbox
Çıkış tarih(ler)i12 Haziran 1999
Tür(ler)iBirinci şahıs nişancı
Biçim(ler)Tek oyunculu
Çok oyunculu
Sınıf(lar)ıESRB M
PEGI 15+
OFLC MA15+
OrtamCD
Sistem gereksinimleri
İşlemci: Pentium 133 / RAM: 24 MB / Video Modu: 2 MB VRAM / Disk Alanı (MB): 400 / Ses kartı: Evet / DirextX v7.0 Counter Strike Condition Zero Sistem Gereksinimleri İşlemci: 500 MHZ işlemci / Ram: 96 MB / Video Modu: 16 MB. 3 Boyutlu Ekran Kartı / Disk Alanı (MB): 500 / Ses kartı: Evet / DirextX v9.0c

Counter Strike: Source sistem gereksinimleri:
İşlemci: Pentium 4.1 GHZ / RAM: 256 MB / Video Modu: 64 MB Ekran Kartı RAM / Disk Alanı (MB): 2000 / Ses kartı: Evet / DirextX v9.0c
GirişKlavyemouse




OYNANIŞ

Oyun teröristler (Terrorists) ve terörle mücadele ekibi (Counter-Terrorists) olmak üzere iki takım olarak devreler halinde oynanmaktadır. Her devre başında takımlar önceki devreki başarılarına göre kazandıkları para ile kendilerine silah alırlar. Ekonomi sistemini bu şekilde uygulayan ilk oyun olmuştur. Gruplara özel silahların da bulunmasına rağmen genel kullanıma açık silahlar çoğunluktadır. Örneğin AK-47 teröristlerde, M4A1 ise terörle mücadele ekibindedir (Anti-Terrorist). Counter Strike 1.6'da terörle mücadele ekibine FAMAS, teröristlere ise Galil eklenmiştir. Her oyuncu 800 dolar ile başlar ve her tur başına bu miktar artar. Kazanan grubun artış miktarı daha fazla olmakla beraber, özel bazı durumlarda (c4 bombasını etkisiz hale getirme, harita içindeki rehineleri kurtarma vb.) kişinin parası da artabilmektedir. Örneğin rakip oyuncuyu öldürmek 300 Dolar kazandırır. Karşı takımın tüm oyuncuları öldürüldüğünde veya görev tamamlandığı takdirde tur sonuçlanır ve yeni oyun başlar. Ölmeyen oyuncunun eşyaları kalır. Yeni turda para, kazanan takımın daha fazla olmak üzere, belli bir miktar artar. Diğer bir yandan, Counter-Strike 1.6 versiyonu ile gelen bir ayrıcalıkta anti-terroristlerin c4 bombasını çözmesi, çözen kişinin skor hanesine +3 eklemektedir.

Hile Hakkında

Counter Strike, hileciler tarafından çıkışından itibaren hile yapılma yolları aranan bir oyun olmuştur. Oyun içinde, hile, kullanıcıların bazı programlarla yaptıkları "hack" olarak bilinmektedir. Sıkça karşılaşılan hileler:
  • Duvar hack, oyuncuların duvarların içinden görmesini sağlar. Bu, normalde görülmez cisimleri göstererek ya da duvar kaplamalarını saydamlaştırarak çalışır.
  • Hız hack, oyuncunun hızını arttırır. Bu, sunucuya hatalı veriler yollanarak yapılır.
  • Tepme yok, silah fiziksel özelliklerini kaldırarak tepmesini engeller.
  • Saçılma yok silahın x ekseninde kıpırdamadan hareketini mümkün kılar.
  • Hedef botu, oyuncuların bulunduğu yere otomatik nişan alır.
  • ESP, düşman hakkında bilgi sağlar, örneğin sağlık, isim, uzaklık ve haritada yerdeki silahlar.
  • Namlu hack, bir çizgi olarak düşmanın baktığı yeri gösterir.
  • Anti-flaş veya anti-duman, flaş ve duman bomba efektlerini kaldırır.
  • Yakınlaştırma Hack, yakınlaştırma özelliği olmayan silahlarda görüntüyü hedefe doğru yakınlaştırır.
  • Admin Panel Hack, admin panel bilgilerini çalarak kendilerini admin yapar.
Valve Hile Karşıtı Sistemi'ni (VAC) uygulamaya geçirdi. Bu sayede, VAC korunumlu sunucularda, hile yapan oyuncuların hesapları kalıcı olarak engellenmekte ve VAC korunumlu başka hiçbir sunucuya girmeleri otomatik olarak yasaklanmaktadır.


                           Satışlar Hakkinda

Oyun dünya genelinde en çok oynanan çok oyunculu aksiyon oyunudur. Counter-Strike'ın Aralık 2008 itibariyle satış rakamları:
  • Counter-Strike: 498.2 milyon
  • Counter-Strike Condition Zero: 256.9 milyon
  • Counter-Strike Source: 243.1 milyon

                        Oyunun Etkileri

  • Almanya'da bir öğrenci atıldığı okula giderek 16 kişiyi öldürdü. Öğrencinin bilgisayarında yapılan aramada yüklü olan tek oyun Counter-Strike'tı. Arkadaşları oyundan etkilenmiş olabileceğini söyledi. 
  • Muğla 'da biri 14 diğeri 10 yaşındaki iki kuzen, oyundaki savaş sahnelerini canlandırmak için gerçek av tüfeği kullandılar. Silahın ateş alması sonucu 10 yaşındaki çocuk öldü.

                  Oyunun Resmi WebSitesi





         -= Kaynaklar =-